Spoločné vyhlásenie rodiny zavraždeného farmára Rybára a Iniciatívy poľnohospodárov

Rodina Rybárovcov odmieta lživé tvrdenia o svojom zneužití a ďakuje Iniciatíve poľnohospodárov za spomienku na svojho mŕtveho člena rodiny, ktorá sa počas protestu udiala s jej súhlasom.
Rodina mŕtveho, pravdepodobne zavraždeného farmára Vladimíra Rybára, ďakuje Iniciatíve poľnohospodárov za pietnu spomienku na jej zosnulého člena, ktorá prebehla počas minulotýždňového traktorového protestu. Ľubica Rybárová zdôrazňuje, že pietna spomienka na jej manžela sa udiala s predchádzajúcim súhlasom jej rodiny. „Zúčastnila som sa aj samotného protestu, odfotila som si veniec na traktore a bola som dojatá,“ uviedla Ľubica Rybárová.
Z minulotýždňových medializovaných informácií, že Rybárovci boli zneužití Iniciatívou poľnohospodárov je táto rodina šokovaná. „Keď si syn Vladimír prečítal článok v týždenníku pre ktorý poskytol rozhovor a ktorý naznačoval, že sme boli zneužití, bol z toho v šoku a preplakal celú noc. Rozhovor s novinárkou na ktorom som nebola prítomná prebiehal niekoľko hodín. Bavili sa o všetkom možnom. Novinárka sľúbila, že pred zverejnením pošle článok na autorizáciu, nič také sa neudialo. Po jeho prečítaní som bola šokovaná,“ uviedla Ľubica Rybárová.
„Som rád, že môžeme verejnosti predložiť dôkaz, že aj toto obvinenie členov Iniciatívy poľnohospodárov bolo falošné a vykonštruované. Pani Rybárová nás pozvala na návštevu. Celý prípad nám ich rodina vyrozprávala počas päťhodinového rozhovoru. O tom, že jej muža pravdepodobne vydierala pozemková mafia nám zopakovala viackrát. Uviedla to aj vyšetrovateľom do zápisnice pri prvom vypočutí. Nakoľko máme viacerí z nás trpké skúsenosti s vydieraním, spýtali sme sa jej, či sa máme pokúsiť vybaviť na právne zastupovanie rodiny Rybárovcov pán Lipšica, ktorého považujeme za jedného z najlepších advokátov venujúcich sa trestnému právu. Po jej súhlase sme sprostredkovali stretnutie rodiny Rybárovcov s advokátom Lipšicom. O tom, či sa dohodli na vzájomnej spolupráci nevieme, nakoľko je to už vecou oboch strán. Pani Rybárová súhlasila s nahratím videa pozývajúceho na protest farmárov. Takisto dala súhlas k použitiu fotografie jej manžela a jej umiestneniu na jednom zo strojov smerujúceho na protest,“ uviedol Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov.
„Všetkých farmárov považujeme za svojich kamarátov. Bez ohľadu na to, či sa poznáme. Keď sme sa dopočuli o tom čo sa stalo rodine Rybárovcov veľmi intenzívne sme s nimi súcitili a chceli im pomôcť, pretože mnoho z nás zažíva peklo zo strany agromafie. Je nám ľúto, že aj utrpenie rodiny Rybárovcov chcel niekto zneužiť na to, aby spochybňoval našu snahu o zmeny v poľnohospodárstve. Články, v ktorých bola spochybňovaná naša úprimná a nezištná snaha pomôcť jedným z nás, považujeme za súčasť diskreditačnej kampane, ktorú voči nám vedú oligarchovia pôsobiaci v poľnohospodárstve spolu s vedením ministerstva pôdohospodárstva a predovšetkým Gabrielou Matečnou,“ uviedol František Oravec, člen Iniciatívy poľnohospodárov.